Appelazijn, gezond of niet?


Appelazijn, appelcider of appelciderazijn is sap dat wordt gewonnen uit de pulp van gepureerde appels. Het is een vloeistof die vele voordelen met zich meebrengt. In het huishouden (je hebt je oma er vast wel eens over gehoord), maar ook voor de gezondheid en je gewicht. Hoe gezond is appelazijn? En hoe kun je deze sap beste verwerken in je voedingspatroon?

Verschil appelazijn, appelcider en appelciderazijn

Als je informatie opzoekt over dit zogenaamde wondergoedje, zie je alle drie de termen voorbijkomen. Maar wat is nu het verschil? Of is er eigenlijk wel een verschil? Het antwoord: er is geen verschil. Het is een andere benaming voor hetzelfde product. Dat betekent dus ook dat wanneer je beide producten in huis zou halen, je feitelijk geen verschil zou ondervinden in de werking ervan. Verwarring opgelost!

Waarom appelazijn?

Voor je het aanschaft, is dit waarschijnlijk het eerste wat je je afvraagt. Er bestaan immers zoveel zogenaamde wondermiddeltjes. Waarom zou appelazijn daar dan met kop en schouders bovenuit steken?

Hoewel het geen wondermiddel is, is het wel enorm veelzijdig. Je kunt appelazijn toevoegen aan een glas water, maar het ook verwerken in een dressing, marinade of vinaigrette. Je kunt het dus voor zowel eten als drinken gebruiken. Daarnaast zou het op vele vlakken je lichaam goed kunnen doen.

Lichamelijke voordelen van appelazijn

Je kunt appelazijn goed gebruiken om je lichaam te ontgiften. Daar heb je in principe dus geen dure detox- of sapkuur voor nodig! Ook geeft het je – door de hoge zuurgraad – extra energie. Het doodt schimmels en bacteriën, waardoor je immuunsysteem sterker wordt en je dus meer energie overhoudt. Daarnaast reguleert het de bloeddruk, helpt het tegen acne en bij het behouden van een mooie huid en draagt het bovendien bij aan een betere stofwisseling.

Helpt appelazijn bij het afvallen?

Door een betere stofwisseling neemt je lichaam minder vetten op en ervaar je minder snel een hongergevoel. Verder bevat appelazijn pectine, een vezel die na inname uitzet in je lichaam, waardoor je hongergevoel automatisch onderdrukt wordt. Ook voorkomt het hoge pieken en diepe dalen in je bloedsuikerspiegel, die er normaal voor zorgen dat je tussen de maaltijden door steeds zin hebt om te snacken.

Bovendien blijken de bacteriën en zuren in appelazijn je metabolisme te versnellen, waardoor vet sneller verbrand wordt. Over dit laatste is echter nog te weinig genoeg onderzoek naar gedaan om dit met zekerheid te kunnen constateren.

Appelazijn is dus een goede ondersteuning voor bij het afvallen, maar het is geen wondermiddel. Als je je eetpatroon niet aanpast (van ongezond naar gezond eten en eventueel van bewerkte naar onbewerkte voeding) zal bovenstaande zeker niet gebeuren.

Hoeveelheid

Appelazijn kan dus op vele gebieden wat voor je gezondheid en lichaam doen. Maar hoeveel mag je er dan van gebruiken?

Een goede dosis is twee theelepels appelazijn vermengen in een glas van ongeveer 200 milliliter water. Dit kun je drie keer per dag – dus vóór elke maaltijd – drinken. Je kunt ook beginnen met een theelepel per glas water en dit langzaam opschroeven naar twee theelepels. Let er wel op dat je het nooit zomaar drinkt of eet en het altijd verdunt met water of verwerkt in een dressing of een andere vloeistof. Appelazijn is namelijk ontzettend zuur en is daarmee erg slecht voor je tanden. Gebruik dan ook liever een rietje als je het drinkt.

Waar je appelazijn kunt kopen

Wil je appelazijn eens proberen? Dan vraag je je vast af waar je het kunt kopen en welke het beste is. In gezondheidswinkels, drogisten, biologische supermarkten, de apotheek en grotere supermarkten kun je deze sap vinden. Als je appelazijn koopt, let er dan op dat je voor de troebele (en daarmee dus onbewerkte) versie gaat.

En, werkt het echt?

Appelazijn is niet voor iedereen weggelegd; sommige mensen ervaren geen positieve veranderingen door het gebruik ervan. Het is echter het proberen waard. Zo kun je voor jezelf bepalen hoe je appelazijn het liefst tot je neemt (verdunt met water of verwerkt in een dressing) en bepalen of het voor jouw lichaam iets doet. Tip: koop goede, biologische en onbewerkte appelazijn.

  Jasper Alblas     21-12-2019 14:17