Zwartzaad kent veel gezondheidsvoordelen en misschien wel evenzoveel benamingen. Alvorens we ingaan op de gezondheidsvoordelen van zwartzaad eerst de benamingen welke zoal gebruikt worden voor zwartzaad:
 • Zwart zaad
 • Nigella Sativa (de Latijnse naam)
 • Habba sawda
 • Zwarte komijn
 • Zwarte curry
 • Nootmuskaatbloem
 • Çörek otu yağı
 • Al-Sanoedj
 • Habba Barakat
 • Ql-Qahta
 • Blackseed
De smaak van zwartzaad wordt gekenmerkt door een muskaatnootachtige smaak en de geroosterde zaden worden vaak gebruikt in de Turkse, Perzische, Griekse, Egyptische en Indiase keuken. Zo wordt het vaak mee gebakken op het brood om smaak te geven en het brood te versieren.

Als sinds de oudheid wordt zwartzaad gebruikt als geneesmiddel, met name de olie van zwartzaad wordt als geneesmiddel gebruikt. Zo zijn in de Pyramides in Egypte flesjes zwartzaad olie gevonden in de graven van de farao’s. In de graven werden alleen essentiële en waardevolle spullen voor het leven in het hiernamaals meegegeven. Dit zegt wel iets over de waarde welke zwartzaad olie toen al had.

In India werd zwartzaad olie traditioneel gebruikt om spijsverteringsklachten te verhelpen, infecties door parasieten te behandelen en om chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem te behandelen.

Niet alleen in de oudheid was men zich bewust van de geneeskracht van zwartzaad olie. In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk hebben een aantal bedrijven patenten weten te verkrijgen op geneesmiddelen op basis van zwartzaad olie voor de behandeling van:
 • Kanker
 • Diabetes
 • Virale infecties
 • Astma
 • Psoriasis
 • Een verzwakt immuunsysteem
Gelukkig heeft in Nederland geen farmaceut een patent op zwartzaad olie en kunnen we als consument, tegen schappelijke prijzen, volop profiteren van de gezondheidsvoordelen van dit krachtige kruid.

Zwartzaad en diabetes type 2
Zwartzaad is zeer waardevol voor mensen met diabetes type 2. Bij een analyse van 23 studies bleek dat zwartzaad het bloedglucose en de HbA1c waarde aanzienlijk verlaagde (bron). HbA1c is een waarde welke iets zegt over de gemiddelde bloedsuikerwaarde over de afgelopen maanden.

Bij andere onderzoeken onder mensen met diabetes bleek zwartzaad de hoge bloedglucose te verlagen naast een verbetering van andere belangrijke bloedwaarden (bron, bron, bron).

Het grootste gevaar van diabetes type 2 zijn de complicaties welke kunnen optreden. Denk daarbij aan neuropathie en hart- en vaatziekten. Zwartzaad verlaagd het risico op dergelijke complicaties (bron, bron, bron, bron).

In een recent artikel, gepubliceerd door de Journal of EndocrinologyandMatabolism, wijzen onderzoekers erop dat zwartzaad olie één van de weinige stoffen is welke zorgen voor geleidelijke gedeeltelijke regeneratie van pancreatischebeta-cellen bij zowel diabetes type 2 als type 1 patiënten (bron). Dit betekend dat de alvleesklier zich daadwerkelijk kan herstellen, wat een belangrijke stap is om van diabetes type 2 te kunnen genezen

Uit dit zelfde onderzoek, van de Journal of EndocrinologyandMatabolism, blijkt tevens dat zwartzaad de glucosetolerantie net zo effectief kan verbeteren als medicijnen. Echter zonder de vervellende bijwerkingen welke dergelijke medicijnen hebben!

Een gezonde lever
Je lever is één van je belangrijkste organen. De lever is de sleutel tot je spijsvertering van vetten en vrijwel alle giftige stoffen worden via de lever afgevoerd. Door overgewicht, medicijn gebruik, alcohol gebruik of ziekten kan het functioneren van de lever achteruit gaan.

Uit recent onderzoek blijkt dat zwartzaad olie het functioneren van de lever kan verbeteren en dat het leverbeschadiging en leverziekten kan voorkomen (bron).

Overgewicht
Onderzoekers doorzochten de resultaten van studies welke in de periode 30 december 2008 en 23 april 2012 gepubliceerd zijn. Zij zochten in deze studies naar stoffen welke een anti-obesitas effect hadden. Zwartzaad (Nigellasativa) kwam in de onderzoek boven water als één van de plantaardige stoffen welke een anti-obesitas effect hadden. Dit naast CamelliaSynensis (groene thee) en zwarte Chinese thee (bron).

Een gezonde huid
Melanine pigmenten beschermen de huid tegen beschadigingen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de kleur van onze ogen en huid. Zwartzaad olie bevordert de aanmaak van melanine zodat de huid en andere cellen beter beschermd worden en beter helen (bron, bron).

Eczeem
Bij eczeem wordt door artsen vaak bètamethason crème voorgeschreven. Deze crème remt de ontstekingen en vermindert de jeuk, schilferingen en zwellingen.

Iraanse onderzoekers ontdekte dat zwartzaad olie bij eczeem net zo effectief voor de behandeling als bètamethason crème. En dat met als groot voordeel dat zwartzaad olie geen enkele bijwerkingen geeft, dit in tegenstellingen tot bètamethason crème (bron).
      04-08-2017 15:47     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Listhaeghe Jan -  28-10-2018

Geachte, Bij Hijama.nl beweert men dat het beter is zwarte zaden te gebruiken ipv zwartzaadolie. Wat is hiervan waar? Ik gebruik jullie zwartzaadolie reeds 2 maanden en voel mij kiplekker en pijnvrij. Graag een reactie. Mvg, Listhaeghe Jan E-mail: jan.listhaeghe@gmail.com

 Stella -  02-06-2018

Zojuist een flesje Black Seed oil bij een Turkse zaak gehaald. In de bijsluiter lees ik ..... it is not recommended during pregnancy and patients with diabetes or taking it with any other drug, Het gaat bij mij om diabetes and vervetting van de lever. Op internet lees ik heel wat anders. Stella

 Maria -  24-02-2018

Mijn zoon heeft net een stamceltransplantatie achter de rug dus zijn immuunsysteem is momenteel zwak mag hij dit ook innemen?