Zwarte komijnolie, ook wel nigella sativa - black seed - habba sawda - corek otu yagi en zwart zaad genoemd, was het geheim van de farao´s. Het is een geneesmiddel dat veelzijdig ingezet kan worden; het is bewezen goed tegen een groot aantal ziekten. Zwarte komijnolie is één van de oliesoorten die zelfs kanker kan genezen. Er is een lange waslijst aan ziekten waarbij je zwarte komijnolie kunt inzetten.

Nigella-, nardus- of zwarte komijnzaad.

Nigella Sativa, ook wel zwarte komijn,
habba sawda, blackseed, corek otu yagi en zwart zaad genoemdNaamgeving zwarte komijnolie

De Latijnse naam voor zwarte komijnolie is Nigella Sativa. In het Nederlands wordt zwarte komijn ook wel narduszaad of zwartzaad genoemd. De zwarte komijnbloem heeft als alternatieve naam muskaatbloem. Zwarte komijn groeit oorspronkelijk in Noord Afrika, Centraal Azië en Zuid Europa. In Egypte staat zwarte komijnolie vanwege zijn waardevolle inhoudsstoffen in hoog aanzien. Zwarte komijnolie wordt gebruikt om cosmetische redenen maar er zijn ook vele medicinale aanwendingen van deze olie.

Historisch gebruik zwarte komijnolie

Vrouwenkwalen, verkoudheid, hoofdpijn, maagproblemen, onvruchtbaarheid, impotentie en koorts zijn allemaal indicaties waarbij zwarte komijnolie in de volksgeneeskunde wordt ingezet. Zwarte komijnolie werd reeds in het antieke Egypte gebruikt; het is gevonden in het graf van farao Tut-Ankh-Amon. Daarna werd het in het oude Griekenland gebruikt door onder andere grondlegger van de geneeskunde Hippokrates. In Europa is zwarte komijnolie lange tijd in de vergetelheid geraakt, totdat door wetenschappelijk onderzoek weer herontdekt werd.
 

Medicinale kracht zwarte komijnolie

Zwarte komijnzaad lijkt een beetje op een halve maan. Ze worden door koude persing gewonnen. De olie heeft een sterke smaak en karakteristieke geur. Koudgeperste zwarte komijnolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. De medicinale werkzaamheid heeft een groot spectrum; vandaar dat er divers wetenschappelijk onderzoek naar is verricht. Zwarte komijnolie heeft een antibacteriële en een antischimmel-werking. Daarnaast werkt het tegen parasieten op spijsverteringsgebied. Door deze medicinale kracht wordt zwarte komijnolie ingezet bij stofallergieën, acné, neurodermitis, astma en allerlei andere ziekten die te maken hebben met allergische reacties.

Meer medicinale werkingen

Zwarte komijnzaadolie heeft een vochtafdrijvende werking. Het harmoniseert en stabiliseert het immuunsysteem. Het doet gifstoffen afvloeien, reguleert het hormoon en zenuwstelsel, verlaagt de bloedsuikerspiegel, opent de bronchiën, doet sekretie van de klieren verhogen en heeft een positieve werking op het botten- en spierensysteem.

Toepassing zwarte komijnolie

Omdat een kuur met zwarte komijnzaadolie lang duurt voordat het werkt, moet je minstens 3 tot 6 maanden achtereen komijnolie innemen. Je kunt 4 maal per dag 10 druppels komijnolie innemen. Het is zo gezond dat je er niet veel van nodig hebt maar je moet het wel blijven gebruiken. Je kunt zwarte komijnolie ook uitwendig gebruiken. De huid kun je insmeren als je last hebt van neurodermitis, psoriasis, exczemen en acné. Zwarte komijnzaadolie helpt eveneens goed tegen vroegtijdige ouderdomsverschijnselen zoals rimpels.

Inhoudsstoffen zwarte komijnolie

Zwarte komijnolie bestaat voor 80% uit gezonde vetzuren. Daarnaast zitten er ruim 100 bioflavonoïden of fytonutrienten in. Dat zijn stoffen die elkaar versterken in werking. Fytonutriënten zijn verantwoordelijk voor het grote scala aan medicinale werkingen van zwarte komijnolie. Overige stoffen die in dit wonderlijke zaad zitten zijn: aminozuren, proteinen, koolhydraten, vaste en vluchtige oliën, verzadigde (20%) en onverzadigde (80% Omega 3, 6 en 9) vetzuren, alkaloïden, saponinen, vitamenen en mineralen.
Vetzuurverhouding in zwarte komijnzaadolie

 • Palmitinezuur: 11%

 • Stearinezuur: 2%

 • Oliezuur: 25.5%

 • Linolzuur: 58.5%

 • Alfa-linoleenzuur: 1%

 • Overige vetzuren: 2%

 • Zwarte komijnolie speelt als sterk antioxidant belangrijke rol bij de afbraak van vrije radicalen

 

Overzicht ziekten met zwarte komijnolie als medicijn

Hieronder staat een overzicht van alle ziekten waarvoor wetenschappelijk bewijs is dat zwarte komijnolie helpt:

 • Chronische ziekten, zoals astma, diabetes, reuma en artritis,

 • Verminderd geheugen en concentratiestoornissen,

 • Verslechterd immuunsysteem,

 • Allergieën, eczeem en psoriasis, astma en cara,

 • Verkoudheid en griep.

 • Candida, candidiasis en schimmelziekten,

 • Maagklachten en spijsverteringsstoornissen,

 • Verminderde bloedsomloop,

 • Spataderen,

 • Hypertensie,

 • Braken,

 • Diarree,

 • Pijn.

 

Zwarte komijnolie tegen kanker

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat zwarte komijnolie helpt tegen kanker alleen weet men nog niet precies hoe. Brian Peskin heeft in zijn boek ´Het verzwegen verhaal van kanker´ uitgebreid beschreven hoe essentiële vetzuren kanker bestrijden. Hij gebruikt een reeks aan wetenschappelijk onderzoek met indicaties dat oliën cruciaal zijn. Zijn belangrijkste argument is dat Nobelprijswinnaar en professor Otto Warburg erachter kwam dat een gezonde lichaamscel alleen in een kankercel kan overgaan als her een zuurstoftekort is van minstens 35%. Het zijn vetten die de zuurstof in een cel toelaten. We eten echter teveel voeding met transvetten die zich in plaats van goede vetten in het celmembraan nestelen. Deze transvetten missen de eigenschap zuurstof op te nemen. Door het eten van voedsel met teveel transvetten eten we in feite vergif. De transvetten nemen de plek in van basis omega 3 en basis omega 6. Omdat in zwarte komijnolie veel basis omega 6 zit is dit een gezonde olie tegen kanker die zijn werking nog beter kan doen als je het 1 op 1 mengt met lijnzaadolie.

    22-12-2016 10:55     Reacties ( 3 )
Reacties (3)
 Yvonne Bergwerff -  04-09-2019

Mijn eerste ervaring is zéér positief. Ik had al zeer langdurig een irritante ontsteking op een koon van mijn gezicht wat maar bleef irriteren, rood, jeukte afgewisseld pijnlijk. Ik ben 10 druppels (halve theelepel) nuchter, puur in de mond gaan nemen, gewacht met doorslikken, eerst 9x rechtsdraaiend, dan 9x links door de mond, de speekselklieren maken zo hun enzymen aan, welke behulpzaam zijn bij opname en aanzetten van de stofwisseling/spijs-vertering. Ongelooflijk, binnen 1 week was de ontsteking, rode vurige irritante plek verfwenen, als sneeuw voor de zon! Ook mijn ontlasting en keren dat ik mij kan ontlasten zonder klachten is sterk verbeterd. Het lijkt er zelfs op, dat ik meer energie heb op sommige momenten nog afgewisseld met ernstige vermoeidheid, maar vóór gevruik van Zwartzaadolie olie van Youssef, de échte, 100% koude geperste variant, was ik dag en nacht uitgeput! Ik heb 2 flesjes extra besteld er 1 cadeau gedaan aan mijn vriendin, die huidklachten en reumatische klachten heeft en 1 voor mijn zoon met astma en eczeem klachten. Ik raad hen aan dubbel in te zetten dus zowel uitwendig (vóór slapen gaan) en inwendig max 10 druppels, max 4x dd te nemen. Ik geef de voorkeur aan nuchter, half uur voor t eten of drinken maar dat is wat bij.mij zo verbluffend werkt. Danki Youssef voor je kwaliteit en betrouwbaarheid# grote klasse!!

 roland -  07-07-2019

Klopt de combinatie van lijn en zwart zaad olie is ongelofelijk . Zeker als je tegelijkertijd het zowel inwendig en uitwendig toepast . Ik had last van depressies , uitslag en verschillende spierklachten . Deze zijn weg . Elke dag gebruiken is wel een must .

 Fatima -  07-03-2019

Handig