Zwarte komijnolie, ook wel nigella sativa - black seed - habba sawda - corek otu yagi en zwart zaad genoemd, was het geheim van de farao´s. Het is een middel dat veelzijdig ingezet kan worden; het wordt sinds eeuwen gebruikt tegen een groot aantal aandoeningen.

Nigella-, nardus- of zwarte komijnzaad.

Nigella Sativa, ook wel zwarte komijn,
habba sawda, blackseed, corek otu yagi en zwart zaad genoemd



Naamgeving zwarte komijnolie

De Latijnse naam voor zwarte komijnolie is Nigella Sativa. In het Nederlands wordt zwarte komijn ook wel narduszaad of zwartzaad genoemd. De zwarte komijnbloem heeft als alternatieve naam muskaatbloem. Zwarte komijn groeit oorspronkelijk in Noord Afrika, Centraal Azië en Zuid Europa. In Egypte staat zwarte komijnolie vanwege zijn waardevolle inhoudsstoffen in hoog aanzien. Zwarte komijnolie wordt gebruikt om cosmetische redenen maar er zijn ook vele aanwendingen van deze olie.

Historisch gebruik zwarte komijnolie

Vrouwenkwalen, verkoudheid, hoofdpijn, maagproblemen, onvruchtbaarheid, impotentie en koorts zijn allemaal indicaties waarbij zwarte komijnolie in de volksgeneeskunde werd ingezet. Zwarte komijnolie werd reeds in het antieke Egypte gebruikt; het is gevonden in het graf van farao Tut-Ankh-Amon. In Europa is zwarte komijnolie lange tijd in de vergetelheid geraakt, totdat door wetenschappelijk onderzoek weer herontdekt werd.
 

kracht zwarte komijnolie

Zwarte komijnzaad lijkt een beetje op een halve maan. Ze worden door koude persing gewonnen. De olie heeft een sterke smaak en karakteristieke geur. Koudgeperste zwarte komijnolie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. 

Toepassing zwarte komijnolie

Omdat een kuur met zwarte komijnzaadolie lang duurt voordat het werkt, moet je minstens 3 tot 6 maanden achtereen komijnolie innemen. Het is puur zodat je er niet veel van nodig hebt maar je moet het wel blijven gebruiken. Je kunt zwarte komijnolie ook uitwendig gebruiken. 

Inhoudsstoffen zwarte komijnolie

Zwarte komijnolie bestaat voor 80% uit gezonde vetzuren. Daarnaast zitten er ruim 100 bioflavonoïden of fytonutrienten in. Dat zijn stoffen die elkaar versterken in werking. Fytonutriënten zijn verantwoordelijk voor het grote scala aan profijtvolle werkingen van zwarte komijnolie. Overige stoffen die in dit zaad zitten zijn: aminozuren, proteinen, koolhydraten, vaste en vluchtige oliën, verzadigde (20%) en onverzadigde (80% Omega 3, 6 en 9) vetzuren, alkaloïden, saponinen, vitamenen en mineralen.
Vetzuurverhouding in zwarte komijnzaadolie

  • Palmitinezuur: 11%

  • Stearinezuur: 2%

  • Oliezuur: 25.5%

  • Linolzuur: 58.5%

  • Alfa-linoleenzuur: 1%

  • Overige vetzuren: 2%

    22-09-2018 10:55