Wat is zwartzaad?


De Latijnse naam voor zwartzaad is Nigella Sativa. In het Nederlands wordt zwartzaad ook wel narduszaad, schwarzkummel, zwartzaad, blackseed, zwarte komijn genoemd. De zwartzaadbloem heeft als alternatieve naam muskaatbloem. Zwartzaad groeit oorspronkelijk in Noord Afrika, Centraal Azië en Zuid Europa.
Nigella sativa is een eenjarige kruidachtige plant. Deze plant is van nature aanwezig in het Middellands zeegebied, maar wordt ook gekweekt in andere delen van de wereld zoals Saudi-Arabië, het noorden van Afrika en delen van Azië.
Klein en ruig, niet langer dan 3 mm in lengte, is blackseed afkomstig van de Nigella Sativa plant van de Ranunculaceae familie. 
De plant heeft fijn verdeelde blaadjes die een lichtblauwe tot lichtpaarse of witte kleur hebben. De bloem groeit op de top van de tak terwijl de bladen in tegengestelde richting groeien in paren, elk op een andere kant van de steel. De laaggelegen blaadjes zijn klein, de hogere reiken tot 10 cm. De steel van de plant kan een halve meter bereiken als zijn vruchten gaan bloeien (de zaadjes).
Nigella Sativa vermenigvuldigt zichzelf en vormt een fruitcapsule welke vele driehoekige zaadjes bevat. Zodra de fruitcapsule rijp wordt, opent het zich en bevat het zaadjes die blootgesteld worden aan de lucht, waardoor ze zwart van kleur worden, vandaar de naam.
Nigella Sativa en zijn zaadjes zijn ook bekend onder andere namen, afhankelijk van de plaats. Sommige noemen het zwart karwij, terwijl anderen het zwart komijn of zelfs koriander zaadjes noemen. Nigella Sativa wordt al eeuwen gebruikt en is zelfs bekend in de oude Perzische traditie.

 

Historisch gebruik zwartzaadolie

Vrouwenkwalen, verkoudheid, hoofdpijn, maagproblemen, onvruchtbaarheid, impotentie en koorts zijn allemaal indicaties waarbij Zwartzaadolie in de volksgeneeskunde werd ingezet. Zwartzaadolie werd reeds in het antieke Egypte gebruikt; het is gevonden in het graf van farao Tut-Ankh-Amon. Daarna werd het in het oude Griekenland gebruikt door onder andere grondlegger van de geneeskunde Hippokrates. In Europa is Zwartzaadolie lange tijd in de vergetelheid geraakt, totdat door wetenschappelijk onderzoek weer herontdekt werd.
 

Wat zegt de islaam over zwartzaad?

سمع أبو هريرة رضي الله عنه رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول: (فِي الْحَبَّةِ السَّوْدَاءِ شِفَاءٌ مِنْ كُلِّ دَاءٍ إِلا السَّام) قَالَ ابْنُ شِهَابٍ: وَالسَّامُ الْمَوْتُ، وَالْحَبَّةُ السَّوْدَاءُ الشُّونِيزُ)

Abu Hurairah heeft verhaald dat hij de profeet heeft horen zeggen vrede zij met hem: "In dit zwarte zaad zit een genezing voor elke ziekte behalve assaam, Ibnu Shihaab zei "en assaam is de dood en het zwarte zaad is ashawaniez" (de perzische benaming voor het Nigella zaad) 

Deze overlevering is overgeleverd door imaam Buchaari

Wat zegt de wetenschap over zwartzaad?

Er zijn talloze onderzoeken begonnen naar de effecten van zwart zaad sinds 1959. Onder andere door internationaal vooraanstaande universiteiten en artikelen in verschillende wetenschappelijke tijdschriften die de verbazingwekkende resultaten publiceerden. In 1960 hebben Egyptische wetenschappers bevestigd dat Nigelline verantwoordelijk is voor het sterke effect van zwart zaad tegen bronchitis. Wetenschappers in Duitsland hebben het antibacteriële en schimmelwerend effect bevestigd. Wetenschappers aan het Immuno-Biological Laboratory hebben ontdekt dat zwart zaad de productie van beenmerg, cellen en interferon stimuleert. Ook concludeerden ze dat zwart zaad de normale cellen kan beschermen tegen virussen en tumorcellen kan vernietigen en een zetje kan geven aan de productie van anti-lichamen die B-cellen produceren. Onderzoekers in de VS hebben het eerste rapport wereldwijd geschreven over de anti-tumor effecten van zwart zaad. Bekend onder ‘Study of the effects of Nigella Sativa on humans’.

 

Bestandsdelen zwartzaadolie

Zwartzaadolie bestaat voor 80% uit gezonde vetzuren. Daarnaast zitten er ruim 100 bioflavonoïden of fytonutrienten in. Dat zijn stoffen die elkaar versterken in werking. Overige stoffen die in blackseed zitten zijn: aminozuren, proteinen, koolhydraten, vaste en vluchtige oliën, verzadigde (20%) en onverzadigde (80% Omega 3, 6 en 9) vetzuren, alkaloïden, saponinen, vitamenen en mineralen.
Vetzuurverhouding in zwartzaadolie

·        Palmitinezuur: 11%

·        Stearinezuur: 2%

·        Oliezuur: 25.5%

·        Linolzuur: 58.5%

·        Alfa-linoleenzuur: 1%

·        Overige vetzuren: 2%