Zwartzaad olie

Gebruik inwendig
Voor normale dagelijkse inname adviseren wij het flesje voor gebruik te schudden en:
- één tot maximaal 2 (kleine) theelepels zwartzaad olie per dag. 
- of tussen de 3 en 5 gram zwartzaad per dag.

Voor gebruik kan de zwart zaad olie of de zaadjes gemixt worden met een koude drank zoals jus d'orange of yoghurt. Let op dat je het zwarte zaad niet met kokende dranken mixt aangezien de hoge temperatuur een negatieve invloed kan uitoefenen op de bestandsdelen van het zwarte zaad. Neem hierbij als richtlijn dat de temperatuur van de drank niet hoger ligt dan ongeveer 40 graden.
Verder kunnen de zaadjes ook gemixt worden met warm of koud voedsel. Je kunt de zaadjes zelfs gebruiken als kruid op een groente -of vleesrecept.

Gebruik uitwendig
De zwart zaad olie kan op de huid worden aangebracht. Verder is zwartzaad olie uitermate geschikt als massage olie, of kalmeringsmiddel voor in bad. De dosering is niet aan een hoeveelheid gebonden aangezien zwartzaadolie niet meteen intrekt. Hierdoor heb je al snel door dat de huid verzadigd is.

Houdbaarheid
Voor zwartzaadolie wordt over het algemeen een houdsbaarheidsdatum van twee jaar voorgeschreven. Dit betekent echter niet dat de olie na twee jaar onbruikbaar wordt. Zwart zaad olie blijft bruikbaar maar verliest na twee jaar stap voor stap zijn gezonde eigenschappen. 
De zwart zaad olie die wij verkopen wordt vers geperst. Hierdoor kun je de olie twee jaar opbergen en veilig consumeren. Voor de zekerheid vind je aan de achterkant van het flesje de 'ten minste houdbaar tot' datum. 

Bewaren
De olie mag op kamertemperatuur bewaard worden op een donkere plaats zonder temperatuurverschillen (zoals een keukenkastje). In de koelkast mag, maar let wel dat de olie licht kan gaan stollen en dikker aanvoelt. Vergeet tenslotte niet om het dopje goed dicht te draaien zodat de olie niet voor langere tijd wordt blootgesteld aan de omgeving en de vluchtige oliën vervliegen.

Let op! Goed schudden voor gebruik om het bezinksel door de olie te mengen. Deze olie bevat namelijk bezinksel, door het schudden voor gebruik schud je het bezinksel los. Wanneer de olie gekoeld of in een koude omgeving wordt bewaard, gaat de olie stollen. Je kunt de olie weer vloeibaar maken door het flesje 'au bain-marie' (ofwel in een pannetje met warm water) op te warmen. Het is belangrijk dat de temperatuur onder de 40 graden blijft. 


Zwartzaad olie is goudgelig van kleur. Onbewerkte en pure olie zoals die van ons bevat ook miniscule zwart zaad deeltjes die tijdens het persen altijd meekomen (ondanks de zeer kleine olie gaten) waardoor de olie zwart oogt. Wanneer de olie echter niet wordt geschud zal je zien dat er een goudgele olie overblijft en de zwartzaad deeltjes naar de bodem zakken. Na het schudden lijkt de zwart zaad olie weer zwart door de miniscule zwartzaad deeltjes. Hierbij kan de smaak ineens een stuk intenser zijn. Het bezinken gaat erg langzaam omdat de deeltjes heel erg klein zijn en er geen druk op staat. Als je de zwartzaadolie een aantal maanden niet zou roeren/ schudden, zal je zien dat het bezinksel maar enkele mm is (in compacte vorm).
Grotere bedrijven raffineren zwartzaad olie om verschillende redenen zoals houdbaarheid, constante smaak, grootschalige productie of om de smaak van bedorven noten/zaden olie te camoufleren (is bijvoorbeeld heel normaal bij walnootolie). Dit raffineren komt helaas niet ten goede aan de kwaliteit van het product omdat de olie vaak wordt ontdaan van geur, kleur en smaak en hiermee inhoudsloos wordt. Voor de smaak kan er dan wat zwartzaad extract aan toegevoegd worden waardoor de olie en smaak heeft, 100% puur is en koud is geperst. Het is een veilige manier om iets op de markt te brengen maar helaas niet de beste. Troebele/ ongeraffineerde olie (ook bijvoorbeeld appelazijn) is altijd beter omdat deze niet tot minder is nabewerkt. Het is dan ook een soort van kwaliteitskenmerk.


Lijnzaadolie

1. Goed schudden voor gebruik om het bezinksel (de lijnzaaddeeltjes) door de olie te mengen. Deze olie bevat namelijk bezinksel, door het schudden voor het gebruik schud je het bezinksel los. Als je onvoldoende geschud hebt, zit er op het laatst bezinksel in. Meng dit eventueel met nieuwe olie uit een andere fles en schud bij de volgende fles meer.

2. Het is de bedoeling dat de olie zoveel mogelijk beschermd wordt van de buitenlucht en zonlicht. Sluit de dop goed, en bewaar de olie op een donkere koele plaats! Het liefst in de koelkast.

3. De olie kan het best bij het ontbijt worden toegevoegd aan kwark of yoghurt eventueel aangevuld met (gemalen) noten en wat ahornsiroop naar eigen smaak.

* 45+ kg halve tot 1 hele eetlepel

* 70+ kg 1 à 2 eetlepels

 
Houdbaarheid
Door de verse persing is onze lijnzaadolie beperkt houdbaar, reken op ca. 2 - 3 maanden. Dat betekent niet dat deze olie nadien niet meer is te gebruiken! Andere merken zetten op lijnzaadolie een houdbaarheid van 1 tot 2 jaar. Lijnzaadolie is wel erg gevoelig en kan het best zo koel mogelijk bewaard worden (koelkast). Zodra het niet meer goed is laat dit zich duidelijk merken aan de smaak! Voor de zekerheid vind je aan de achterkant van het flesje de 'ten minste houdbaar tot' datum. 
 

Chiazaadolie

Uitwendig gebruik
Door het uitzonderlijk hoge gehalte aan alfa-linoleenzuur is de olie ideaal voor natuurlijke cosmetica. De Chiazaadolie helpt om de vochtigheid in de huid en het haar te bewaren en het te beschermen tegen uitdrogen. Bovendien verwijderd het de dode huid laag, helpt rimpels en vergrote porien te verminderen, ondersteunt de celvernieuwing en vertraagt zo het verouderingsproces. Het is ideaal voor de gevoelige, droge schilferige huid en haar (roos), alleen of incombinatie met andere plantaardige oliën. 

Inwendig gebruik

Ondervertegenwoordigd door de hoge prijs in de keuken. Echter, een uitstekende plantaardige bron voor de noodzakelijke alfa-linoleenzuur, EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA 
(docosahexaeenzuur). DHA is anders alleen in visolie of algen te vinden. Een theelepel Chiazaad olie  is voldoende om de dagelijkse behoefte van deze belangrijke onverzadigdevetzuren binnen te krijgen.

Houdbaarheid
Voor chiazaadolie wordt over het algemeen een houdsbaarheidsdatum van twee jaar voorgeschreven. Dit betekent echter niet dat de olie na twee jaar onbruikbaar wordt. De olie blijft bruikbaar maar verliest na twee jaar stap voor stap zijn gezonde eigenschappen. 
De olie die wij verkopen wordt vers geperst. Hierdoor kun je de olie twee jaar opbergen en veilig consumeren. Voor de zekerheid vind je aan de achterkant van het flesje de 'ten minste houdbaar tot' datum.